НАТУРАЛІЗМ В ОПОВІДАННІ ДМИТРА МАРКОВИЧА «ІВАН З БУДЖАКА» - КОЛЕСНИК, А. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті здійснено аналіз оповідання Дмитра Марковича «Іван з Буджака» з метою виявлення в ньому натуралістичних ознак. В основі запропонованої наукової розвідки – визначення загальних характеристик зображення персонажів в оповіданнях малої прози, зокрема відповідно до основних вимог і домінант натуралізму, простеження відображення явищ життя з дотриманням об’єктивності, з поєднанням природних і соціальних складових. У статті проаналізовано виявлення цих ознак у зображенні життя головного персонажа вищезазначеного оповідання. В результаті аналізу з’ясовано присутність у такому оповіданні, як «Іван з Буджака», рис натуралістичного зображення, серед яких такі важливі для натуралізму, як – правдивість відтворення подій відповідно до реального життя, поєднання у художньому зображенні природних і соціальних складових, опис повсякденності у первісному, натуральному стані, поєднання фізіологічних і соціальних чинників при змалюванні людей, правдиве й складне зображення життя головних героїв і його важкий перебіг. Також ми фіксуємо у проаналізованому оповіданні фактографізм опису життя головного персонажа, тобто детальний опис життя із фіксацією усіх дрібниць внаслідок наукової точності письменника, правдоподібність, об’єктивність відтворення подій в оповіданні та єдність при зображенні життя саме чабана Івана природних і соціальних чинників. У творі натуралістично, протокольно чітко відтворено життєві події головного персонажа, спостерігаємо правдивість передання вчинків героя. Також бачимо вплив на життя Івана такого важливого чинника, як середовище, в якому фіксується його безпосереднє спілкування з оточуючими та вплив цього середовища на подальше життя героя. Правдивість зображення досягається завдяки використанню письменником елементів дрібнопису фізіологічних нарисів, на підставі чого і виникає фактографізм. У результаті проведеного аналізу зроблено висновок, що за допомогою відтворення персонажів у натуралістичному стилі письменник зафіксував життя більшості українських робітників того часу, які виживали у складних умовах і долали великі соціальні труднощі. Письменник намагався за допомогою натуралізму довести велике значення людської душі, яка виявляється серед безлічі життєвих фактів і прагнув тим самим покращити та змінити тогочасне суспільство України.