СЛОВОТВІРНА СПЕЦИФІКА ІНДИВІДУАЛЬНО-АВТОРСЬКИХ НОВОТВОРІВ В. СТУСА: АФІКСАЦІЯ - ШУСТ, Л. М.; ГОНЧАРУК, О. М.; СТОЛЯРЧУК, О. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Індивідуально-авторський словотвір впливає на розвиток образної системи поезії, збагачує поетичний лексикон, визначає перспективи творення нових номінативних одиниць за певними словотвірними типами, спонукає до подальшого активного використання виражальних мовних засобів. Лінгвістичні дослідження українських та зарубіжних мовознавців були присвячені вивченню різних аспектів оказіональних слів, зокрема: лексико-семантичного, словотвірного, лінгвостилістичного, лексикографічного, функціонального, прагматичного. У статті досліджено словотвірну специфіку індивідуально-авторських новотворів В. Стуса, зокрема афіксальні морфологічні способи словотвору. Одним із засобів формування авторського стилю є застосування авторського словотвору. Авторські новотвори В. Стуса представлені чотирма основними частинами мови: іменники, прикметники, дієслова, прислівники. Основним способом утворення іменникових оказіоналізмів є морфологічний, у межах якого високою продуктивністю відзначається префіксально-суфіксальний спосіб творення, осново- та словоскладання, значно менше використовуються суфіксальний, префіксально-флексійний, безафіксний способи словотворення. Значно менше прикметникових оказіоналізмів, утворених суфіксальним, префіксальним та суфіксально-префіксальним способами. У деривації дієслівних оказіоналізмів активними способами є суфіксація, префіксація, а також префіксально-суфіксально-постфіксальний спосіб. Прислівникові оказіоналізми становлять незначну кількість й утворені в основному префіксально-суфіксальним способом. Індивідуально-авторські новотвори відіграють важливу роль в образній картині творення світу письменником. Саме ці лексичні одиниці у В. Стуса несуть найбільше емоційне та стилістичне навантаження.