СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЖАНРОВО-КОМПОЗИЦІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ АНЛОМОВНОЇ НАУКОВОЇ СТАТТІ У ЕКОНОМІЧНОМУ ДИСКУРСІ - ВОЙТАНІК, І. В.; ТЕРСІНА, І. З. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті висвітлюються особливості структурно-семантичної організації англомовної наукової статті у економічному дискурсі. У ній розглянуто поняття «економічний дискурс», «наукова стаття», представлені основні структурно-композиційні елементи. Соціально-економічні трансформації, перехід до інноваційної моделі розвитку і входження України до європейського освітнього простору вимагають від майбутніх економістів-міжнародників оволодіння не лише професійними знаннями, навичками та вміннями, а й іноземною мовою як засобом міжнародного спілкування. , а також уміти створювати й обробляти інформацію. Реалізація цього завдання відбувається через формування у студентів дискурсивної компетентності, яка розуміється як сукупність знань, умінь, навиків, а також способів діяльності, пов’язаних з побудовою і ситуативним розумінням дискурсів як об’єктів реальної дійсності в процесі здійснення професійної діяльності. Дискурсивна компетентність включає володіння прийомами організації текстової інформації, засобами спілкування і жанрово-структурними елементами мови. Економічний дискурс визначається як сукупність мовних актів, які використовують під час визначення та характеристики економічних процесів. Основними ознаками економічного дискурсу вважають цілі та учасників. Основними жанрами економічного дискурсу можуть виступати наукові статті, інформаційно-аналітичні статті, економічні новини, доповіді, ділові листи, хроніка форумів/ конференцій і т.ін., а його основними типами – коментарі, реклама, інструкції, описи, пояснення, аргументація, графіки та діаграми, карти, таблиці, схеми. Поняття «наукова стаття» розглядається як завершене мовленнєве утворення, яке містить змістовну, структурно-граматичну єдність, що реалізується в усній або писемній формі. Розглядаючи стилі та підстилі наукових статей виділяють дві групи: 1) економічні тексти публіцистичного стилю; 2) економічні тексти наукового стилю. Було доведено, що статті обох стилей характеризується замкнутістю, зв’язністю, різними типами лексичного, граматичного, логічного, стилістичного зв’язку. Визначено, що наукова стаття є засобом спілкування у сфері науки, з певним рядом особливостей, серед яких виділяємо: попереднє осмислення вислову, монологічний характер, строгий відбір мовних засобів, тяжіння до нормованої мови.