КОГНІТИВНИЙ ПАТЕРН ЧІТКОГО КОНТРАСТУ І ЙОГО РЕАЛІЗАЦІЯ ЧЕРЕЗ РІЗНОВИДИ СТИЛІСТИЧНОЇ ФІГУРИ NON SEQUITUR - ХАРЧЕНКО, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Стаття присвячена аналізу лінгвостилістичних і когнітивних особливостях американського комедійного дискурсу, який визначається як об’єднаний відео-вербальний текст, що розгортається динамічно у ситуації гумористичного спілкування в ігровій манері. Об’єднаний єдиним топіком, сюжетом, ситуативним контекстом з його просторово часовими характеристиками і персонажами, цілісністю й зв’язністю, єдиними глибинними інтенціями сміху, гри й профанації, та гумористичною чи сатиричною тональністю, американський комедійний дискурс характеризується використанням різноманітного арсеналу засобів комічного як лінгвістичного так і екстралінгвістичного характер. У статті розглядається такий когнітивний механізм комічного як когнітивний патерн чіткого контрасту, що є проміжною ланкою між фреймом і когнітивним упередженням контрасту. Основою цього когнітивного патерну становлять фрейми контрастних об’єктів і явищ, та ціннісна домінанта цікавості до всього незрозумілого. Залучення цього когнітивного патерну проявляється у тому, що контрастні денотати привертають більше уваги та краще запам’ятовуються аудиторією. Доведено, що актуалізація когнітивного патерну чіткого контрасту може відбуватися через різновиди такої стилістичної фігури як non sequitur, що супроводжується переключенням логічної інференції на неочікувану алогічну, комбінується з іншими стилістичними фігурами, включаючи антитезу, метафору, іннуендо, тощо, і застосовується в американському дискурсі комічного. В американському комунікативному просторі виявлені такі різновиди стилістичної фігури non sequitur як ‘Non sequitur пробудження’, ‘Non sequitur – наживка і перемикач’, ‘Бездиханний non-sequitur’, які застосовуються сучасними американськими авторами в амриканському комедійному дискурсі. Перераховані вище різновиди стилістичної фігури non sequitur змішують такі контрастні емоції, як хвилювання та нервозність, радість і огида, любов і ненависть, сміх і шок, тощо. Усі ці типи non sequitur являють собою актуалізацію не лише когнітивного патерну чіткого контрасту, але й механізму асоціативної провокації.