ОСОБЛИВОСТІ ВЕРБАЛІЗАЦІЇ ПОНЯТТЯ SPACE EXPLORATION В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ (НА МАТЕРІАЛІ ТВОРУ ЕНДІ ВЕЙРА «МАРСІЯНИН») - ШЕЛУДЧЕНКО, С. Б.; ТОМЧУК, Л. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Статтю присвячено дослідженню семантичних та структурних особливостей вербалізації поняття Space Exploration. Актуалізовано його системну організацію у англомовній художній літературі, зокрема в жанрі наукової фантастики. До аналізу залучено лексикографічні джерела. Розвідку виконано з урахуванням наявних лексико-семантичних досліджень. Вивчено особливості функціонування термінів в галузі космічних досліджень на матеріалі художньої англомовної літератури. Прослідковано етимологічне становлення лексеми Space Exploration в англійській мові та специфіковано еволюцію її українського відповідника. Поняття Space Exploration визнано домінантою однойменного лексико- семантичного поля. Ураховано практичні тлумачення та теоретичні дефініції лексеми Space Exploration. Окреслено семантичні компоненти лексеми Space Exploration, які презентують її значення в сучасній англійській мові. Упорядкувано структуру лексико-семантичного поля Space Exploration. Установлено вісім центральних сем, частотність яких варіюється. Доведено багатозначність лексеми Space Exploration та встановлено семантичне розширення досліджуваного поняття. Структуровано лексико-семантичне поле SPACE EXPLORATION. Окреслено лексико-семантичні групи, що формують аналізоване лексико-семантичне поле, та визначено ядерні лексеми лексико-семантичних груп. Доведено доцільність розмежування лексико-семантичних підгруп, що зумовлено складністю ядерного поняття лексико-семантичного поля та тематичною гетерогенністю лексичних одиниць, які приналежать до досліджуваного поля. Проілюстровано особливості вживання лексичних одиниць в аналізованому творі та наведено контекстуальні синоніми за наявності. Акцентовано на різній частотності лексем. Установлено, що лексико-семантична підгрупа Space Equipment частиномовно об’єднує лише іменники.