РОЛЬ ТА МІСЦЕ ПЕРЕКЛАДУ З АРКУША У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ УСНОГО ПЕРЕКЛАДАЧА - ГЕРАСИМЕНКО, О. Ю.; ЛИСОГОР, М. Ю. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
Представлена стаття присвячена актуальній проблемі дослідження перекладу з аркуша як одного з видів синхронного усного перекладу та його ролі в майбутній професійній діяльності студентів-філологів. Незважаючи на велику кількість робіт, де окреслено трактування та характеристика УПА, а також окремо виділене поняття специфіки викладання відкритою залишається проблема дослідження цього виду перекладу з точки зору надання необхідних знань та умінь, задля підготовки усного перекладача. У статті проаналізовано попередні наукові праці таких вчених-філологів та науковців, як О. Нагачевська, І. Межуєва, І. Сімкова, Є. Долинський та простежено певні спільні риси їх робіт. Завдяки даному аналізу окреслено основні галузі використання перекладу з аркуша, а також принципи ефективного викладання цієї дисципліни з огляду думок науковців. Представлено загальні значення понять процесу перекладу, усного перекладу та перекладу з аркуша. Охарактеризовано уміння та знання, якими повинен володіти фахівець при виконанні будь-якого перекладу та конкретно УПА, а також визначено мету, на яку має звернути увагу викладач при навчанні. У статті йдеться про процес читання, що постає невідокремленим від поняття перекладу з аркуша, описано його значення для подальшого результату студентів та підкреслено важливість цього процесу. Висвітлено чинники ускладнення та полегшення перекладу з аркуша і додатково надано інформацію щодо формування необхідних навичок та умінь. Звернено увагу на основу створення відповідних тренувальних вправ, які дозволяють майбутнім спеціалістам випробувати свої знання на практиці. Автори статті пропонують тлумачення специфіки об’єкта дослідження та основних трьох етапів його виконання: підготовчого, тренувального та аналітичного. Охарактеризовано певні сфери, які необхідно натренувати щоб досягти кращого результату на кожному з цих етапів. Визначено, що УПА є важливим з огляду на загальні види усного перекладу і займає одну з головних позицій підготовки майбутнього перекладача.