ІННОВАЦІЙНА ЛЕКСИКА У МОВІ СУЧАСНИХ ВЕБ-МЕДІА (ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ УКРАЇНСЬКОЇ ТА АНГЛІЙСЬКОЇ МОВ) - КУЦ M. O. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
У статті порівняно специфіку неологізмів в англійській та українській мовах. Метою нашого дослідження було встановити порівняльний зв’язок між специфікою неологізмів обох мов у сучасних веб-медіа. З’ясовано, що інноваційна лексика з’являється у важливі періоди часу (наприклад, пандемія 2019 та військові дії в Україні 2022). Під час наших теоретичних досліджень як основні методи були використані аналітичний огляд, узагальнення та конкретизація. Таким чином, хоча проблеми неологізмів та інноваційної лексики не є односторонніми, аналіз критеріїв їх ідентифікації, який існує в сучасній лінгвістиці, дозволив визначити основні ознаки, на основі яких дослідження та класифікація неологізмів стануть легшими та зрозумілішими, а також допоможуть ширше розкрити потенціал неологізмів. На нашу думку, до них слід віднести такий показник, як критерій часу від 5 до 20 років, саме такий проміжок часу можна визначити як певний період розвитку досліджуваної мови. Наступною ознакою неологізмів є наявність певної чи часткової невластивості чи нетиповості мовних норм. Також слід зазначити, що однією з особливостей використання неологізмів є те, що вони використовуються більшістю носіїв мови зі збереженням відтінку новизни. Враховуючи все вищесказане, приходимо до висновку, що неологізми відносяться до певного класу слів. Неологізми – нові за змістом або формою слова чи стійкі словосполучення. Вони зберігають свій відтінок новизни та актуальності протягом обмеженого періоду часу. Неологізми сформували семантичні, прагматичні та стилістичні ознаки і іноді їх можна зафіксувати в лексикографічній літературі. Дослідивши питання класифікації неологізмів, ми дійшли висновку, що єдиної класифікації не існує і зазвичай ці мовні одиниці класифікують за різними ознаками. До таких ознак належать: тип мовної одиниці, вид денотата, спосіб утворення, умови способу утворення, цільове призначення. За способом творення неологізми поділяються на запозичення, морфологічні, фонологічні та синтаксичні. В українській мові найпоширенішим є суфіксальний спосіб творення неологізмів, а в англійській – контамінація, усічення та конверсія.