КОНЦЕПТУАЛЬНИЙ ПРОСТІР НЕГАТИВНОЇ ТОНАЛЬНОСТІ У РОМАНІ МАРГАРЕТ ЛОРЕНС «КАМ’ЯНИЙ ЯНГОЛ» - БОЙЧУК, В. М.; ЄФРЕМОВА, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
У статті висвітлено процес профілювання домену негативної тональності в літературній прозі Маргарет Лоренс. Концептуальна сфера роману «Кам’яний янгол» відображає когнітивну систему автора та сприяє розумінню процесів індивідуально-авторського пізнання. Було виявлено, що домен негативної тональності емоційної концептосфери роману містить 11 емоційних концептів (AFFLICTION, ANGER & INDIGNATION, DESPAIR & RESIGNATION, DISGUST, EMBARRASSMENT, ANXIOUSNESS & DISTRESS, FEARS & APPREHENSIONS, HATES, MELANCHOLY & SADNESS, NERVOUSNESS, SHAME), які корелюють з основними негативними емоціями. У тексті роману ці концепти вербалізовані низкою мовних засобів, зосереджених у референційних полях, які визначають загальний рівень представлення контексту та є основою процесу вербалізації. Автоматизований контент аналіз дозволяє визначити ступінь семантичної близькості між референційними полями, які профілюють негативні емоції, і тими, що вербалізують решту концептуального простору роману, як відносний. Таким чином виявлено психологічні, фізіологічні та соціальні причини, джерела та наслідки страждань, гніву, обурення, відчаю, огиди, збентеження, страху, ненависті, меланхолії, нервозності та сорому головної героїні роману. Дані свідчать, що мовні засоби, які вербалізують домен негативної тональності в тексті роману, представлені лексичними одиницями, що позначають емоції та почуття, які вказують на песимізм авторського наративу: anger, angry, fury, to rage, rage, enraged, to disgust, disgust, disgusting, anxious, to hurt, to worry, worry, apprehension, to fear, fear, afraid, panic, terror, to scare, scare, shame, to shame, ashamed, shameful, affliction, martyrdom, despair, dismay, chagrin, mortification, to embarrass, embarrassment, to humiliate, humiliation, to hate, sad, to sadden, to regret, regret, self-pity. Доведено, що Маргарет Лоренс бачить свою головну героїню людиною, яка здатна переживати цілий спектр песимістичних почуттів і емоцій. Емоційна картина світу Хагар Шиплі відображає взаємозв’язок між емоційною компетентністю особистості та соціальними і фізіологічними чинниками, які визначають формування емоційного інтелекту.