ОБРАЗИ ЖІНОК В КИТАЙСЬКИХ МАНЬХУА І ЯПОНСЬКИХ МАНҐА: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ - БЄЛІК, М. О.; БОРЗОВА, О. Д. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
У статті проведено порівняльний аналіз образів жінок в китайських маньхуа та японських манґа. Його метою було з’ясувати спільні й відмінні риси у способах зображення жіночої ідентичності та ролі у культурних творах обох країн. Увага в дослідженні зосереджується на аналізі структури сюжетів, типів персонажів, стилістики малюнку та підходів до теми жіночості та гендерних стереотипів. У публікації розглянуто вплив культурного контексту і історичних подій на формування жіночих образів, а також основні тенденції розвитку маньхуа та манґа, які спостерігаються в сучасному світі. Дослідження допомагає краще зрозуміти різноманітність культурних підходів до зображення жінок у масових медіа та їх вплив на сприйняття гендерних ролей у суспільстві. У дослідженні особлива увага звертається на культурні контексти, в яких формувалися маньхуа та манґа. Маньхуа, як китайський еквівалент манґа, відзначається відмінною естетикою та темами, що віддзеркалюють китайську культуру, міфологію та історію. Деякі сюжети в маньхуа були створені в контексті конфуціанських традицій в означенні ролі жінки в китайському суспільстві, проте є твори в яких спостерігається конфлікт між традиційними патріархальними уявленнями про роль жінки та прагненням сучасної героїні до незалежності та особистого щастя. Японські манґа відображає японські духовні цінності, суспільні зміни та культурні впливи. Особливість манґа полягає в широкому спектрі жанрів, які включають фентезі, наукову фантастику, романтику та інші. У японських манґа також представлені складні аспекти гендерної ідентичності та ставлення до жінки в японському суспільстві, які майже не змінились з давніх часів. Отже, культурний контекст і історичні події вплинули на особливості репрезентації образів жінок у китайських маньхуа та японських манґа, які при спільних витоках мають суттєві відмінності за сучасних умов.