МЕДІАТИЗАЦІЯ СУСПІЛЬНОЇ СФЕРИ ТА СУЧАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ - ДОБРОДУМ, О. В.; МАРТИНЮК E. I.; НИКИТЧЕНКО O. E. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
Нині ми можемо спостерігати медіатизацію суспільної сфери та маніфестації сучасних комунікаційних стратегій. Осмислюючи гуманітарний вимір філософії медіа, актуалізується питання про самовідчуття при цьому самої людини. Соціальні трансформації мають багато аспектів, оскільки суспільство модифікується значною мірою завдяки розвитку та вдосконаленню сучасних технологій. Однією з характеристик сучасної епохи є технологічні інновації, для позначення інформаційної цивілізації нині з’явилася достатня кількість синонімічних понять: глобальна комп’ютеризація, онлайнізація, дигіталізація, автоматизація, інформатизація, комп’ютерні технології, новітні комп’ютерні технології, нові технології, сучасні інформаційні технології, цифрові інформаційні, нові та новітні інформаційні технології, психотехнології. на сучасному етапі соціального розвитку ми можемо констатувати актуалізацію інформаційних викликів цивілізаційного розвитку та модифікацію багатьох характерологічних характеристик медіареальності. Соціалізація у реальному світі поступово замінюється соціалізацією у світі віртуальному, що проявляється, зрештою, у самоізоляції, втраті внутрішніх орієнтирів та соціальній пасивності молоді. Багато сучасних дослідників надають великого значення «екології культури» у просторі екрану, вважаючи, що необхідне активне соціокультурне регулювання системи комунікації, сприйняття та творчості. Віртуальна реальність породжує інші культурні ідентичності та моделі суб’єктивності – нестабільні, дифузні, але це ставить нас перед завданням формування нової ідентичності, нового мислення. Найважливішим чинником соціалізації особистості стає медіаосвіта, що є важливим чинником соціалізації особистості.