ОСОБЛИВОСТІ НЕЙРОМЕРЕЖЕВОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ РОЗПІЗНАВАННЯ ЛІНГВІСТИЧНИХ МАРКЕРІВ КАТЕГОРІЙ СМИСЛУ ТА АБСУРДУ В КОНТЕКСТІ РОБОТИ З НЕПРАВДИВИМИ ДАНИМИ - ДОВГАНЬ, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України мало цілу низку наслідків геополітичної і внутрішньодержавної природи. Одним з проявів таких наслідків обох вищезазначених рівнів стала зміна сучасного інформаційного середовища під впливом актуалізації численних російських наративів. Закономірно, що наслідком функціонування таких неправдивих даних має стати ослаблення, вразливість українців до маніпуляцій, дезінформації тощо. Останні репрезентовано у особливостях актуалізації вищезазначених даних з неправдивою, гіперболізованою, перекрученою тощо інформацією. Це, своєю чергою, зумовлює актуальність та нагальність проблеми їх побутування в контексті російської дезинформації, мізінформації пропаганди та фейків (а також дипфейків), а також вироблення інструментарію для їх аналізу задля попередження їх деструктивного впливу. Йдеться про природу мовної полісистеми та Natural Language Processing (далі – NLP) як інструменти для обробки мовних даних з метою подальшого використання у процесі Machine Learning (далі – ML) та аналізу за допомогою штучної нейронної мережі. Це векторизація, токенізація, лематизація, мовленнєвий інтерфейс (Google Assistant та інші), автоматичний переклад (Google Translate, Reverso, DeepL тощо) та інші напрями. Природно, що вищезазначене дослідження набуває особливої актуальності ще й у контексті означеної гібридної природи російсько-української війни, в межах якої у медіапросторі (інтернет-дискурсі) функціонують цілі грона фейкових, викривлених, власне неправдивих та інших даних. Саме тому у своєму дослідження ми проаналізуємо основні питання дотичні до проблеми методологічних особливостей нейромережевого моделювання процесів розпізнавання мовних маркері категорій смислу й абсурду, звернувши увагу на їх природу, взаємовплив і взаємозумовленість, першорядність та соціокультурну значущість для українського суспільства. Окрім того, нами буде розглянуто специфіку вищезазначеного процесу в контексті роботи з неправдивими даними (дезінформацією), а також вплив останніх на його перебіг.