АКТУАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПТУАЛЬНОЇ ОЗНАКИ «LEARNING» В УМОВАХ ВІРТУАЛЬНОГО СЕРЕДОВИЩА НАВЧАННЯ - БОДНАР, І. М.; ВИННИК, О. Ю. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2024)
У статті досліджено концептуальні конструкти сфери ОСВІТА в англійській мові, які актуалізують процес навчання через концептуальну ознаку «learning». З’ясовано, які зміни відбуваються на когнітивному та мовно-експресивному рівні носіїв англійської зокрема, та глобальному загалом, у зв’язку з активною трансформацією навчання від аудиторного до віртуального. На основі інформації з глосаріїв, виявлено 32 конструкти концептуального поля Процес одержання знань, інформації які містять концептуальну ознаку «learning». Проаналізовано приблизні часові рамки появи освітніх понять – від концептів, актуальних при змішаному очно-дистанційному форматі (blended learning), який практикується уже кілька десятиліть, до новоутворених концептів, які актуалізують виключно онлайн формат навчання. Змішаний формат навчання – blended learning – уже передбачав можливість використання комп’ютерної техніки для навчальних цілей, інакше кажучи – технологію, яка отримала назву technology enhanced learning. Через частково вимушений перехід до онлайн-формату, спричинений локдауном, ця технологія розвинулася у web enhanced learning. Серед виявлених концептуальних конструктів є такі, що характеризують процес навчання узагальнено, незалежно від формату (очного чи онлайн), наприклад, active learning, personalised learning, flexible learning, flipped learning, та концепти, актуальні виключно у віртуальному середовищі навчання: agile learning, asynchronous learning, branching, collaborative digital learning, gamification. Одним із варіантів web enhanced learning є використання інтернет-форумів, соціальних медіа ресурсів, створення навчальних каналів, платформ, рівно ж як і об’єднань студентів (social media communities) із спільними навчальними цілями, який отримав назву social media learning. У синонімічному ряді актуалізаторів концепту онлайн навчання, або цифрове навчання, виокремлюється конструкт mobile learning, який актуалізує підхід до навчання виключно з використанням мобільних телефонів. З’ясовано, що концепти, які репрезентують концептуальну ознаку «learning», поділяються на 2 функціональні групи: ті, які стосуються будь-якої форми навчання, та ті, які актуальні лише при використанні інтернет-технологій. Подальші лінгвістичні студії можуть бути спрямовані на виявлення гіперо-гіпонімічних зв’язків між концептами та докладнішому аналізі синонімічних рядів лексичних конструктів – актуалізаторів різних концептуальних ознак сфери ОСВІТА в умовах віртуального навчання.