КОМУНІКАТИВНІ РЕФЛЕКСІЇ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ОБРАЗ ВОРОГА В СУЧАСНИХ МЕДІА - ДОБРОДУМ, О. В.; МАРТИНЮК, Е. І.; НИКИТЧЕНКО, О. Е. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2024)
У статті проаналізовано комунікативні рефлексії під час російсько-української війни, стверджується, що у сучасних медіа часто використовуються образи ворога, які можуть впливати на сприйняття подій і формування громадської думки та водночас є потужним інструментом маніпуляції громадською думкою та мобілізації підтримки. Зазначено, що під час війни комунікація часто супроводжується високим емоційним навантаженням – страх і ненависть, відчай і надія переплітаються в спілкуванні людей, створюючи складні емоційні патерни. Акцентується на тому, що перед викликом сучасної війни журналісти відіграють важливу роль у наданні інформації про майбутні конфлікти, і їхнє завдання – донести до аудиторії об’єктивні та точні дані про політичну обстановку, ескалацію між країнами та можливі загрози. Журналісти мають бути готові до ризику, але при цьому залишатися вірними своїм професійним принципам, їхня робота допомагає суспільству розуміти складні події та вплив війни на світ. Важливо підтримувати незалежність журналістики та поважати тих, хто ризикує своїм життям, щоб донести до нас правду про війну, адже журналістика – це інструмент, який може допомогти людям дізнатися правду про війну, вона може допомогти захистити права людини і зробити світ більш справедливим. Журналістика відіграє важливу роль у сучасному світі, будучи джерелом інформації, інструментом контролю влади та платформою для діалогу. В умовах сучасних війн роль журналістики зростає багаторазово, оскільки журналісти повинні бути готові до нових викликів і працювати, щоб суспільство отримувало достовірну та об’єктивну інформацію. Важливою роллю журналістики є запобігання конфліктам: журналістика перед війною може сприяти запобіганню конфліктів, якщо вона активно намагається знайти мирні рішення. Вивчення комунікативних стратегій під час війни допомагає зрозуміти, як формуються і змінюються суспільні настрої, що особливо важливо для політиків, військових і соціологів.