КОГНІТИВНИЙ МЕХАНІЗМ ЯК TERTIUM COMPARATIONIS ДЛЯ ВСТАНОВЛЕННЯ КОГНІТИВНО-СЕМАНТИЧНИХ УНІВЕРСАЛІЙ - БАЛАБАН, О. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
"Статтю присвячено опису такого когнітивного механізму, як tertium comparationis, для встановлення когнітивно-семантичних універсалій у споріднених мовах. Розвідки міжмовного зіставлення мають на меті виявити загальне та специфічне в системах як споріднених, так і неспоріднених мов. Відомо, що до міжмовного зіставлення залучають одиниці різних рівнів мовних систем, а самі дослідження мовних явищ проводять у ракурсі теорій генеративної, референційної, ідеографічної, когнітивної, функціональної лінгвістики, семіотики, соціолінгвістики, психолінгвістики тощо. Отже, по-перше, для зіставного та типологічного мовознавства терміни «tertium comparationis» і «основа зіставлення» вважаємо синонімічними. По-друге, в якості tertium comparationis при зіставленні можуть виступати не лише лінгвістичні категорії, а й певні диференційні ознаки, семантичні поля, граматичні правила, різні моделі, методи, категорії, окремі концепти та інше. За tertium comparationis в нашому дослідженні для мов, що зіставляються, було обрано певний когнітивний механізм концептуалізації людської свідомості, а саме архетипізацію/стереотипізацію, прототипізацію, фреймізацію, схематизацію, симулякризацію, віртуалізацію, сугестивізацію тощо. Представлено архетипізацію/стереотипізацію як універсальний механізми концептуалізації людської свідомості в таких споріднених мовах, як англійська, французька, українська та російська, на матеріалі поняття «woman – femme – жінка – женщина», дослідивши етимологію та враховуючи ядерні та периферійні компоненти поняття. Аналіз механізму ахетипізації/стереотипізації на прикладі концепту ЖІНКА засвідчив: 1) дані етимологічних словників стосовно концепту ЖІНКА довели, що англійська мова виправдовує своє германське походження з протогерманським етимоном *wīfa-; французька зберегла латинське коріння femina, а в українській та російській мовах відзначений загальний індоєвропейський етимон *gᵘenā; 2) прислів’я в досліджуваних мовах відбивають стереотипне/архетипне уявлення про жінку, що було сформовано впродовж багатьох століть: жінка- мати, жінка-берегиня своєї оселі та жінка – дружина свого чоловіка.0000-0002-1825-0097").