ПСИХОЛІНГВІСТИЧНІ ТЕОРІЇ ПОХОДЖЕННЯ МОВИ У ПОСТМОДЕРНІСТСЬКІЙ ПАРАДИГМІ - ЛАВРИНЕНКО, О. Л.; БОВДА, О. Я.; ДУБЧУК, М. Я. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Робота являє собою комбіноване дослідження теорій походження мови. У теоретичній частині статті пропонується історичний огляд філософських мовних концепцій та теоретичний аналіз класичних і сучасних актуальних теорій походження мови, таких як: концепція «реалізму – номіналізму» Платона; сенсуалістичні та раціоналіс- тичні погляди на генезу мови філософів епохи Відродження; мовні концепції філософів – представників другого покоління герменевтики на чолі з М. Гайдегером; погляди на природу мови науковців, що представляли другу когнітивну революцію, на чолі з Р. Харре; еволюційно-діяльнісна концепція виникнення мови, розроблена такими науковціями, як Л.С. Виготський, О.М. Леонтьев, О.Р. Лурія; звуконаслідувальна теорія походження мови, вперше представлена Сюзан Блекмор. Окреслено сильні та слабкі сторони кожної із перерахованих вище теорій. У практичній частині роботи авторами проведено експериментально-емпіричне дослідження явища синестезії як однієї із рушійних сил розвитку мови в історіогенезі відповідно до звуконаслідувальної теорії походження мови. Представлено фізіологічну природу явища синестезії та етимологічне походження самого терміна. Експериментально перевірено факт наявності синестезії в літерному матеріалі української мови. Досліджено ступінь та характер впливу згаданого явища на розвиток здібностей до вивчення рідної мови та іноземної мови у досліджуваних. Встановлено, що синестезія є об’єктивною реалією, яка активно проявляється в тому числі і у носіїв української мови. Носії української мови під час номінування нових об’єктів теж показали тенденцію до використання літер, які зіставляються з деякими фізичними властивостями цих об’єктів. Водночас згадане явище позитивно впливає на засвоєння індивідуумом іноземної мови і майже не впливає на знання рідної мови.