ТИПОЛОГІЗАЦІЯ АНГЛОМОВНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ У СФЕРІ ЛІФТОВОГО СЕРВІСУ - МЕЛЬНИК, Н. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті наведено типологічні особливості термінології ліфтового сервісу, виокремлено окремі лексичні особливості досліджуваної групи термінології. Автором здійснено аналіз понять «термін», «типологізації» та наведено трактування зазначених понять у контексті лінгвістичного дослідження. У статті автором проаналізовано особливості представленої на різних ресурсах термінології ліфтового сервісу, наведено приклади контекстного та дослівного перекладу з метою диференціації відмінностей у вживанні й розумінні слова в загальному значенні та в контексті фахової спеціальної термінології. Автором виокремлено нормативно-правові документи в українському та міжнародному виробничому просторі, що уможливило додаткове обґрунтування валідності вибраної для аналізу термінології, зокрема проаналізовано «Технічний регламент ліфтів і компонентів безпеки для ліфтів», положення ДСТУ 3552 – 97, розділ «Терміни та визначення ліфтового господарства», «Ліфти пасажирські та вантажні», Директиви Європейського Парламенту і Ради 2014/33/ЄС від 26 лютого 2014 року про гармонізацію законодавств держав-членів щодо ліфтів і компонентів безпеки для ліфтів, а також сайти провідних міжнародних ліфтових компаній, які пропонують свої глосарії ліфтової термінології. Автором виокремлено термінологію ліфтового обладнання: 1) загальні поняття; 2) типи ліфтів; 3) параметри ліфтів; 4) обладнання ліфта; 5) будівельна частина ліфта; 6) електрообладнання та пристрої керування ліфтом; 7) система керування ліфтом. Результатом дослідження стало також визначення необхідних для доопрацювання вітчизняних розділів стандартів та вимог у сфері ліфтового сервісу щодо лексики цієї галузі тощо. Здійснене дослідження дало змогу автору запропоновати таку типологізацію термінології ліфтового сервісу, як: термінологія ліфтового обладнання, термінологія ліфтової експлуатації, термінологія ліфтового сервісу та обслуговування.