НЕВЕРБАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕСИМІСТИЧНИХ ВИСЛОВЛЕНЬ (НА МАТЕРІАЛІ АНГЛОМОВНОЇ ПРОЗИ 20-21 СТОЛІТЬ) - БОЙЧУК, V. M.; ЄФРЕМОВА, N. V. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті виявлено, що песимістичні висловлення супроводжуються паралінгвальними (фонаційними, респіраторними), кінесичними (мімічними, жестовими, пантомімічними), окулесичними невербальними засобами комунікації, а також мовчанням. Паралінгвальні невербальні засоби комунікації є типовим невербальним супроводом у песимістичному дискурсі (67 %). Паралінгвальними ми вважаємо звукові коди невербальної комунікації: фонаційні та респіраторні. Широкий діапазон фонаційних невербальних засобів комунікації, які супроводжують песимістичні висловлення, визначається емоційним і психічним станом мовця, а також позалінгвальними чинниками, які впливають на реалізацію його песимістичного світобачення. Виокремлення респіраторних невербальних компонентів комунікації зумовлене особливостями вияву індивідуальних психофізіологічних артикуляційно- акустичних реакцій, як-от: зітхання, шепіт, стогін, заїкання, схлипування, плач. Виявлено, що кінесичні (мімічні, жестові, пантомімічні) невербальні засоби комунікації (12%), які супроводжують песимістичні висловлення, виконують виразно-регулятивну функцію та кодифікують інформацію про песимістичне світобачення мовця. Встановлено, що менш типовими невербальними засобами, які супроводжують песимістичні висловлення, є окулесичні невербальні засоби комунікації (6 %). Функціями візуального контакту є регулювання процесу комунікації, перевірка зворотного зв’язку, відображення когнітивної активності, вираження емоцій та підтвердження характеру міжособистісних стосунків. Мовчання як невербальна реакція песиміста не є частотним (5%). Усвідомлене і навмисне використання мовчання песимістом є знаком, який вказує на потребу скористатись паузою для обдумування ситуації, що склалася, або для того, щоб проконтролювати свої емоції чи врегулювати процес спілкування. Доведено, що кінеcичні й окулесичні невербальні компоненти комунікації та мовчання слугують допоміжними засобами репрезентації песимістичного світобачення мовця, які вказують на ситуативний характер песимістичного світосприйняття. Аналіз ілюстративного матеріалу свідчить, що песимістичні висловлення супроводжуються декількома невербальними компонентами комунікації (10%). Це вказує на інтенсивність вираження емоційно-вольових і поведінкових реакцій мовця-песиміста. У ході дослідження встановлено низку номінацій, які слугують для вербалізації виокремлених невербальних засобів комунікації та виявлено особливості їхнього використання у англомовній прозі 20–21 століть.