ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЗАПОЗИЧЕНЬ В АНГЛІЙСЬКІЙ ТА УКРАЇНСЬКІЙ МОВАХ - КУЦ, M. O.; ВОРОБЙОВА, L. V. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
У статті порівнюється специфіка запозичень в англійській та українській мовах. Метою нашого дослідження було встановлення порівняльного співвідношення між специфікою запозичень в обох мовах. З’ясовано, що лексику та фонологію запозичувати легше, ніж морфологію, синтаксис та стилістичні особливості. Під час теоретичного дослідження використано аналітичний огляд, узагальнення та конкретизацію. Описано типи лексичних запозичень в українській та англійській мовах. У дослідженні ми використали класифікацію типів запозичень Чарльза Ф. Хокетта, який виділив такі типи запозичень: запозичені слова, перенесення запозичення, запозичений переклад та суміш запозичень. Проаналізовано зв’язок між запозиченнями в англійській та українській мовах. Встановлено, що українська мова формувалася переважно шляхом запозичення та обміну слів з іншими мовами. Історія запозичень в англій- ській мові досить гнучка, її словниковий запас протягом століть збагачується. Виявлено порівняльний зв’язок між запозиченнями в англійській та українській мовах. Запозичення слів англійською та українською мовами – активний процес; мови запозичують слова, сприймають їх певним чином і перебудовують відповідно до мовних стандартів. В англійській та українській мовах були запозичення з таких мов, як латинська, грецька, французька, німецька, арабська, китайська та багатьох інших. На основі проведеного дослідження можна зробити висновок, що запозичена лексика як англійською, так і українською мовами містить спільні та відмінні риси. Запозичення з різних мов є спільними як для української, так і для англійської мови. Поява запозичень у цих мовах простежується в історії мов, контактах народів.