«МАТИЛЬДА» РОАЛДА ДАЛА В УКРАЇНСЬКОМУ ПЕРЕКЛАДІ: ГРАМАТИЧНИЙ АСПЕКТ - ОСТАПЕНКО, S. A.; УДОВІЧЕНКО, Н. M.; РЕВУЦЬКА, S. K. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Автори статті розглядають переклад художньої літератури як одну з найефективніших форм міжкультурної комунікації іноземного автора та читача, спосіб передачі його творчих задумів лінгвістичними та психологічними засобами. Наголошують що у процесі перекладу художнього тексту з англійської українською мовою існує велика ймовірність виникнення низки труднощів через численні відмінності, які пояснюються насамперед приналежністю двох мов до різних груп, а отже, і існуванням різних граматичних категорій. Тому саме необхідність подолання бар’єру відмінностей у мові оригіналу та мові перекладу, досягнення адекватності та максимальної надійності визначає необхідність застосування перекладацьких трансформацій, у тому числі й граматичних. У процесі порівняльного аналізу повісті «Матильда» Роальда Даля та її перекладу на українську мову у виконанні В. Морозова можна виявити чимало граматичних трансформацій як синтаксичного, так і морфологічного характеру. Аналіз фактичного матеріалу дає можливість зробити висновок про те, що в більшості випадків трансформації, використані В. Морозовим у процесі перекладу «Матильди» Роальда Даля є виправданими. Перекладач застосовує всі види граматичних трансформацій. Найчастіше використовуються перетворення внутрішнього поділу, заміни, перестановки та транспозиції, рідше – інтеграції та компенсації. Водночас можна стверджувати, що на обсяг граматичних трансформацій, спрямованих на досягнення адекватності та семантичної еквівалентності художнього перекладу, окрім суб’єктивних та об’єктивних факторів, істотний вплив також мають норми української мови. Тому ключовою складовою професійної компетентності перекладача і запорукою якості є ґрунтовне знання рідної мови, її основ, особливостей та тонкощів, а також усвідомлення актуальних тенденцій, змін та інновацій.