МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ НАВЧАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ УЧНІВ З ПОРУШЕННЯМ СЛУХУ, ЗОРУ, МОВЛЕННЯ - ОДАРЧУК, Н. А.; ТАЧИНСЬКА, Т. М. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Стаття присвячена визначенню особливостей навчання англійської мови школярів з особливими освітніми потребами, зокрема тих, які мають порушення слуху, зору, і мовлення. Проблема розглядається крізь призму «Концепції Нової української школи», а також системи інклюзивного навчання. Виокремлено основні положення діяльності вчителя іноземної мови щодо навчання дітей з особливими освітніми потребами. Вони полягають у необхідності адаптації навчальних матеріалів, зважаючи на вид порушення, який наявний в дитини, та планування уроків з урахуванням основних принципів корекційно-розвивального навчання. Доводиться, що уроки англійської мови для дітей з обмеженнями здоров’я мають корекційний нахил і спрямовані не лише на вивчення навчального матеріалу, ознайомлення із новою лексикою чи затреновування граматичних структур, а й на те, щоб скорегувати недоліки пізнавальної та емоційно-особистісної сфери таких учнів. Навчання англійської мови дітей з розладом мовлення й уваги, порушенням слуху буде результативнішим, якщо опрацювання нового матеріалу відбуватиметься одночасно із використанням різних наочних додатків: кольорових малюнків, презентацій, роздаткових карток, схем, таблиць, коміксів, відео і т. п. Специфічність мовленнєвого розвитку дітей з вадами слуху передбачає запровадження спеціальної стратегії вивчення англійської мови, зокрема зосередження уваги на писемному мовленні, замість акцентування на розумінні усного мовлення, позаяк це є їхнім слабким місцем. Обґрунтовується рекомендація вимовляти звуки і слова перед дзеркалом, зважаючи на те, що учні з вадами слуху засвоюють матеріал переважно зоровим каналом через домінування зорової пам’яті. Доводиться результативність сприймання на слух за допомогою частого перегляду відео з озвученням, щоб бачити артикуляцію губ. Щодо дітей із порушенням зору, обґрунтовується необхідність коригування методики таким чином, щоб подавати урок на слух, повторювати завдання декілька разів. Повторення хором за вчителем, прослуховування аудіо текстів, співання пісень, заучування лічилок англійською мовою дають позитивний результат.