МЕТОД РЕКУРСИВНОЇ РЕДУКЦІЇ ЯК СКЛАДОВА ЛІНГВІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНИХ СИСТЕМ - ПРИХОДНЮК, В. В.; ГОРБОРКУОВ, В. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2022)
Наш час характеризується стрімким ростом кількості наявної інформації, що призводить до створення великих за обсягом масивів тематично та просторово розподіленої інформації. Обробка таких масивів вручну є надзвичайно складним процесом, що потребує значних трудозатрат. Такі масиви можуть бути оброблені з допомогою сучасних інформаційно-аналітичних систем, зокрема – лексикографічних. Однак значна частина інформації в таких масивах може бути слабко і неструктурованою (зокрема – в формі природномовних текстів), що створює потребу в якісному лінгвістичному забезпеченні таких систем, як елементу прикладної лінгвістики. Існує велика кількість методів та засобів для обробки природномовних текстів – на основі словників, машинного навчання, статистичних показників тощо. Однак результати роботи всіх цих методів потребують подальшої обробки і перетворення в формат, передбачений системою, що використовується. Саме для такої обробки пропонується метод рекурсивної редукції, що може використовуватись як складова лінгвістичного забезпечення інформаційно-аналітичних систем. Метод передбачає створення формалізованого опису потрібного системі формату даних, на основі якого відбувається перетворення результатів аналізу вхідного природномовного тексту, з подальшим формуванням онтології. Результуюча онтологія може бути використана для формування онтологокерованої лексикографічної системи.