АРХЕТИПНА СИМВОЛІКА В РОМАНІ С. ЖАДАНА «ІНТЕРНАТ» - ГЕРАСИМЕНКО, Н. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
Стаття присвячена архетипним образам у романі сучасного українського письменника С. Жадана. Науковець визначила та проаналізувала різні варіації та проєкції архетипів, схарактеризувала особливості найбільш значущих та важливих. Зокрема, зазначено, що письменник оприявнив у тексті кілька архетипів, які можна згрупувати як просторово-енергетичні, часово-просторові, зооморфні та рослинні. До перших дослідниця пропонує зарахувати архетип Дому-оселі, помешкання з родовою пам’яттю кількох поколінь та його варіації Дому як тимчасового притулку – це локації вокзалу та будівлі інтернату. Їх можна вважати почасти бінарною опозицією тобто «не-Дім» до архетипу стійкого Дому. Серед часово-просторових авторка розглядає топонім дороги, так само аналізує через дві проєкції – фізичний шлях героя та його внутрішньо-метафізичну дорогу самопізнання й еволюції характеру. Авторка статті звертає також увагу, що кризовий стан і роздвоєність, екзистенційне безпам’ятство персонажів відбито також у зооморфній площині через прообрази тварин, зокрема, пса/псів/цуценяти. Ці образи так само трансформуються: до первинних тлумачень як архетипу духу, вони дістають додаткові функції тварин-помічників, чия поведінка й свідомість суголосна з героями роману. Так само змінюються у творі й рослинні образи, зокрема, соняшник з традиційного символу сонця, праці й достатку дістає авторське значення втрати морально-ціннісних орієнтирів та сенсу буття, непотрібності, марноти сподівань та надій. Через призму модифікацій представлених у творі архетипів дослідниця проаналізувала й моделі поведінки персонажів, розкриття їхніх характерів. У підсумку постулюється ідея, що архетип Дому в романі є не просто наскрізним, а головним, виступає також своєрідним обрамленням твору: навколо нього обертається сюжет, а віднайдення до свого справжнього Дому – фізичного помешкання й внутрішнього метафізичного – головна мета героїв роману. Бо лише таке повернення – запорука зцілення суспільства та успішного його майбутнього.