ОСОБЛИВОСТІ ВІРТУАЛЬНОГО СПІЛКУВАННЯ СУЧАСНИХ ПЕДАГОГІВ - ГОРБАЧ, Н. В.; ЖАЛКО, Т. Й. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
Стаття досліджує особливості віртуального спілкування сучасних педагогів: студентів спеціальності «початкова освіта» та вчителів із досвідом роботи. У розвідці з’ясовується важливість віртуальної комунікації, а також її специфіка залежно від віку педагогів. Описується ряд переваг спілкування в мережі Інтернет: обмін думками та враженнями без кордонів; широкі можливості для працевлаштування; підвищення кваліфікації та самоосвіта онлайн; створення власного іміджу; рівні можливості для людей з особливими потребами; відкритість багатьох цифрових ресурсів для самовдосконалення. Також у статті досліджується нетикет ‒ культура віртуального спілкування вчителів та студентів. Зокрема, за допомогою опитування з’ясовано, що студенти приділяють набагато більше часу віртуальному спілкуванню, на відміну від учителів. Молоде покоління надає перевагу спілкуванню в соцмережах, тоді як учителі з досвідом роботи часто використовують Інтернет для підвищення фахового рівня, обміну досвідом із колегами та професійного спілкування. Дослідження побудоване на опитуванні респондентів. Анкетування показало, що студенти та вчителі переважно дотримуються норм літературної мови під час віртуальної комунікації, негативно реагують на повідомлення з помилками. Грамотного та ерудованого співрозмовника сприймають позитивно навіть у віртуальному середовищі. Респонденти стверджують, що приємніше читати повідомлення без помилок, тексти, які оформлені з дотриманням норм орфографії, граматики та пунктуації.