АНТРОПОЛОГІЧНА КРИЗА В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА - КОВАЛЬЧУК, І. Л. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2021)
Проблема антропологічної кризи є однією з ключових тем у дискурсі філософських досліджень. Показано, що означена проблема особливо загострюється в ХХІ столітті, спровокована не в останню чергу потужними глобалі- заційними процесами та технократичним розвитком, а також наслідками пандемії Covid-19. Зроблений акцент на протилежних поглядах та оцінках наслідків науково-технічного розвитку суспільства. Показано, що випереджен- ня науково-технічного розвитку призвело до порушення балансу між технологічним та соціокультурним потенці- алом людства. Розглянуто ознаки та прояви антропологічної кризи сучасного техногенного суспільства. Обґрунтовано, що сучасна цивілізація переживає глибинну антропологічну кризу у різних сферах життя і потребує нівелювання гостроти та відповідних стратегій її подолання. Проаналізовано концепцію людської присутності у ціннісно- смисловому універсумі С. Б. Кримського як стратегію розв’язання антропологічної кризи.