РОЛЬ АНГЛІЗМІВ У РЕАЛІЗАЦІЇ КАТЕГОРІЇ КОМІЧНОГО (НА МАТЕРІАЛІ РОМАНУ ІРЕНИ КАРПИ «ЯК ВИХОДИТИ ЗАМІЖ СТІЛЬКИ РАЗІВ, СКІЛЬКИ ЗАХОЧЕТЕ») - ПЕДЧЕНКО, С. О. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
У статті окреслено роль англійськомовних запозичень в експлікуванні естетичної категорії комічного на тлі твору «Як виходити заміж стільки разів, скільки захочете» Ірени Карпи. Пропонована розвідка покликана висвітлити особливості передовсім тих англізмів, що вжиті з метою створення комічного ефекту, а також тих специфічних стилістичних засобів, які реалізують комічний потенціал указаних одиниць. З’ясовано, зокрема, що з метою створення комічного письменниця послуговується низькоасимільованими запозиченнями (варваризмами), а також англійськомовними фраземами в оригінальній чи транскрибованій формі. Прецедентні оніми англійського походження та запозичені одиниці зниженого регістру на текстовому тлі роману експлікують потужне комічне навантаження. Крім того, англізми поглиблюють комедійний потенціал деяких питомих ідіом, цей процес супроводжується дериваційними, морфологічними й синтаксичними трансформаціями. За результатами наукового експерименту гумор, іронію, сатиру й сарказм кваліфіковано як основні стилістичні засоби, що сприяють створенню комічного ефекту. Установлено, що в романі гумор є найпродуктивнішим різновидом комічності з огляду на його доброзичливу настанову. Іронію та сарказм використано для вираження жартівливого чи критичного ставлення персонажа до явищ об’єктивного буття за участю семантично двозначних фраз. Сатиру подеколи застосовано для критики негативних суспільних явищ або рис характеру людей. Ідентифіковоно також інші стилістичні засоби з комедійним ефектом, що мають у складі англізми, а саме: парадокс, перифраз, парономазію, ампліфікацію, порівняння, антономазію, антитезу, зевгму й ремінісценцію. Виявлено й високу продуктивність риторичних запитань з англізмами, доповнених іншими риторичними фігурами, зокрема окличними реченнями та звертаннями. Засвідчено, що англійськомовні запозичення мають високий комедійний потенціал, детермінований їхньою орієнтованістю на виконання експресивної функції. Вони відіграють одну з провідних ролей у реалізації естетичної категорії комічного в книзі Ірени Карпи «Як виходити заміж стільки разів, скільки захочете». Примітно, що самі англізми не мають комедійного ефекту, а лише сприяють його створенню в певному контексті разом з іншими одиницями. Відтак, взаємодія запозичених і питомих одиниць покращує реалізацію різних стилістичних ефектів, а отже, є перспективним напрямом для подальших наукових студій.