ПРОБЛЕМА КУЛЬТУРО- І МОВОЦЕНТРИЗМУ В ОБРАЗНІЙ СИСТЕМІ ПОВІСТІ Є. КОНОНЕНКО «РОСІЙСЬКИЙ СЮЖЕТ» - МАМИЧ, М. В.; КІСЕЛЬОВА, А. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
У статті запропоновано аналіз образної системи повісті Євгенії Кононенко «Російський сюжет» в аспектах культуро- та мовоцентризму. Звернуто увагу на актуальність проблематики твору, що спричинена інтенсивністю трансформацій Українського суспільства; змінами в постколоніальній індивідуальній мовній і культурній свідомості кожного українця. Зроблено акцент на тому, що сучасний літературний образ є важливим джерелом пізнання людини, її соціальної культури як середовища буття. Творчість письменниці привертає увагу читачів і літературних критиків у контексті вивчення художніх образів героїв сучасного українського соціуму. В аналізованому творі створення таких образів ґрунтується на мотивах культуро- і мовоцентризму. Дослідження зазначених проблем проведено з урахуванням особливостей взаємин між поколіннями в межах однієї великої родини, що зазнала численних трансформацій як на особистому, індивідуальному рівні, так і на рівні комунікативному, на рівні змін у національно-культурній свідомості. Зауважено на актуалізації в тексті повісті власних назв як маркерів створення образів представників української та інших європейських, а також англо-американської культур. Йдеться про власні імена персонажів, прецедентні імена та назви знакових художніх творів, які відіграють важливу ідентифікаційну функцію. Крім того, відзначено роль промовистих власних імен персонажів для створення їхніх образів. Окрему увагу приділено аналізові побутових і професійних мовних практик (українсько-, російсько-, франко-, німецько-, англомовної), характерних для соціального буття кожного із персонажів як представників того чи іншого покоління українців.