ІНШІСТЬ В КОНТЕКСТІ КУЛЬТУРИ СКАСУВАННЯ НА ПРИКЛАДІ «СONFESSIONS D'UN HÉTÉROSEXUEL LÉGÈREMENT DÉPASSÉ» ФРЕДЕРІКА БЕҐБЕДЕ - ПАРАМОНОВ, Б. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
Статтю присвячено розглядові концепту «інакшості», який є одним з основних у сучасній літературі та суспільстві. Простежуючи його історичне походження та актуальність у сьогоденному контексті, доходимо висновку, що від давніх міфів і релігійних текстів до сучасної епохи зустріч з «Іншим» суттєво впливала на людські стосунки та формування власної ідентичності. Інакшість розглядається як чітко обмежена диференціація між собою та іншим, підкреслюючи глибокий вплив цього концепту на суспільні структури та самосприйняття. Сучасні маргіналізовані спільноти, зокрема жінки, «кольорові» та LGBTQ+ групи, підкреслюють важливість поточного діалогу про гендерну нерівність, расову дискримінацію та міграцію в літературі. Актуальний стан речей в соціальному просторі регулюється «культурою скасування» – феноменом, який є відповіддю на нетерпимість і встановлює соціальні кордони. Не менш важливий вплив на формування авторської ідентичності та конструювання колективної ідентичності проти «порушника» соціальних норм відіграють поняття «політкоректності» та «самоцензури», спровоковані саме «культурою скасування». Творчість відомого французького письменника Фредеріка Беґбеде присвячена пошуку власної ідентичності та усвідомленню власної «інакшості» через суперечки навколо його літературних творів, що є актуалізованим в його автобіографічному романові «Сповідь трохи застарілого гетеросексуала». Особистий досвід Беґбеде, описаний в його творі через суперечливі та провокативні точки зору, порушує проблематику самоцензури, політкоректності та підбурює обговорення соціальних питань, як-от гендерна динаміка та насильство проти меншин через літературне середовище. «Сповідь трохи застарілого гетеросексуала» заохочує до критичного самоаналізу природи соціального дискурсу, конструювання чітких критеріїв для реалізації «скасування», питання формування ідентичності і людських взаємодій у сучасному суспільстві.