ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІНГВІСТИЧНИХ КОНСТРУКТІВ СТІЙКОСТІ: АНАЛІЗ МОВИ МОТИВАЦІЇ В ОСВІТНІХ КОНТЕКСТАХ - ФЕДОРІВ, Я. Р.; ШУГАЙ, А. Ю.; ПІРОЖЕНКО, І. Д. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2023)
У цій роботі досліджується взаємозв'язок між мовою, мотивацією та самозарадністю, з акцентом на лінгвістичних характеристиках висловлювань, пов'язаних із концептом стійкості в освітньому контексті. Визнаючи мову як першорядний інструмент формування мотивації у студентів, дослідження використовує опитувальний підхід для вивчення мовленнєвих конструкцій, які визначають стійкість. Шляхом статистичного та контент-аналізу відповідей на опитування від академічних підгруп різного рівня та спеціалізації, дослідження визначає ключові мовленнєві моделі, пов'язані з мотивацією, і досліджує відповідну лінгвістичну варіативність. Мета роботи полягає в покращенні розуміння того, як мова сприяє концептуалізації стійкості, що надає практичні висновки як для лінгвістичних, так і для педагогічних досліджень. Основою дослідження стало вивчення літератури, присвяченої зв'язку між мовленням та мотивацією, впливом мотиваційних мовленнєвих моделей на результати навчання, роллю мовлення в розвитку стійкості, визначенням поняття стійкості в контексті особистісного розвитку та навчання, а також дослідженню її значущості в академічному середовищі. Предметне дослідження слугує інструментом для лінгвістичної інтерпретації результатів опитування, спрямованого на визначення концепту стійкості. Дослідження виявляє мовленнєві одиниці, пов'язані з факторами, що впливають на стійкість, – як внутрішні (такі як ментальність та саморозмова), так і зовнішні (включаючи елементи підтримки оточення). Робота синтезує ключові лінгвістичні висновки, отримані з аналізу мовленнєвих конструкцій, пов'язаних з мотивацією, задля покращення практик викладання, наголошуючи на їх практичному застосуванні в роботі з учасниками навчального процесу. Цей комплексний аналіз сприяє розвитку подальших психолінгвістичних досліджень і збагачує наше розуміння концепту стійкості.