ВПЛИВ СКЛАДНОСТІ ЗАВДАНЬ НА ПРОЦЕС ВИВЧЕННЯ МОВИ: АНАЛІЗ ВАЖЛИВИХ ФАКТОРІВ - ВЕРХОВЦОВА, О. М.; КУЦЕНКО, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2024)
Завдання сучасного університету – виховувати мотивацію до навчання, щоб метою студентів було не просто отримати диплом чи сертифікат, а отримати фундаментальні знання та розглядати навчання як саморозвиток.Для цього перед учнями під час навчальної діяльності важливо ставити адекватні та зрозумілі для них завдання – тоді вони набудуть значущості. Мотиви є структурним компонентом будь-якого виду діяльності. Мотивація – процес спонукання до діяльності, спрямований досягнення певних цілей. Успішність навчальної діяльності визначається розвиненістю мотивації студентів, що, в свою чергу, передбачає знання та враховування мотивуючих чинників. Дослідження впливу складності завдання на вивчення мови є важливою сферою досліджень у галузі вивчення іноземної мови. Складність завдання стосується рівня складності, пов’язаного з певним завданням. Це багатовимірне поняття, яке охоплює різні аспекти завдання, включаючи його когнітивні вимоги, кількість залучених етапів або компонентів, ступінь невизначеності або двозначності та рівень досвіду, необхідний для його ефективного виконання. У статті розглядається залежність мотивації студентів від складності завдання та її вплив на їх успіхи у навчанні. Автори позначають різні чинники, що впливають формування мотивації, такі як амбіції, особисті інтереси, і навіть рівень мотивації викладачів. У дослідженні пропонуються різні підходи до мотивації студентів, включаючи стимулювання внутрішньої мотивації, розвиток самоповаги, активне залучення студентів до навчального процесу та створення сприятливого освітнього середовища, де студенти отримуватимуть не лише знання, а й навички міжособистісного спілкування, самореалізації та розвитку критичного мислення. Автори надають результати опитувань студентів щодо впливу складності завдань на їх мотивацію під час вивчення мови.