МІКРОПРАГМАТИЧНИЙ АНАЛІЗ КОНЦЕПТУ БЕЗПЕКА У СВІДОМІСТЬ АМЕРИКАНЦІВ - МИХАЛЬЧУК, N. О.; ІВАШКЕВИЧ, E. Е.; БІГУНОВ, D. О.; БІГУНОВА, S. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2025)
Мета нашого дослідження: здійснити мікропрагматичний аналіз концепту БЕЗПЕКА у свідомості американців; представити внутрішню структуру концепту БЕЗПЕКА та його субконцептів, таких як БЕЗПЕЧНИЙ, ЗАХИСТ, ЗАХИЩАТИ, СВОБОДА, СИЛА, ВІЙНА, ТЕРОР. Аналіз асоціативних зв’язків концепту БЕЗПЕКА виявляє певне асоціативне значення, що дозволяє розглядати лінгвістичні одиниці, пов’язані з цим значенням, як певні лінки концепту БЕЗПЕКА. Такі субконцепти, як БЕЗПЕЧНИЙ, ЗАХИСТ, ЗАХИЩАТИ, СВОБОДА, СИЛА, ВІЙНА, ТЕРОР, пов’язані з концептом БЕЗПЕКА або перебувають у синонімічних відносинах з основним концептом БЕЗПЕКА. Аналіз усіх представлених значень дозволяє визначити основні компоненти значення концепту БЕЗПЕКА: 1) суб’єктивне відчуття, передчуття, стан: а) фізична безпека; б) стабільність, порядок у різних сферах (фінансовій, соціальній, політичній тощо); в) впевненість, довіра, мир; 2) все, що забезпечує це відчуття, сенс: предмети, люди, їхні дії. Ці інтерпретації значення концепту БЕЗПЕКА дозволяють нам помітити певні особливості лінгвістичної репрезентації концепту БЕЗПЕКА. Таким чином, широко використовується антонімічне тлумачення (поза загрози, поза ризику, не піддається небезпеці, навряд чи зміниться), що загалом свідчить щодо високої потенційної здатності антонімів (субконцептів ВІЙНА, ЗАГРОЗА, НЕБЕЗПЕКА тощо) апелювати до цього базового концепту БЕЗПЕКА. Виходячи з цього, видається можливим змоделювати умовну ситуацію, в якій актуалізується концепт БЕЗПЕКА: нестабільність, невизначеність, страх погіршення ситуації, ризик, небезпека, загроза, руйнування, втрати в певній сфері життя, що викликає прагнення до захисту, оборони, безпеки, гарантій, порядку, безпеки.