СТРУКТУРУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЕКОСИСТЕМИ ШЛЯХОМ ЛІНГВІСТИЧНОЇ ІНДЕКСАЦІЇ - ВЛАСЮК, L. S.; ДЕМИДЕНКО, O. P. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2025)
У статті розглядається роль лінгвістичної індексації в організації сучасної інформаційної екосистеми в епоху цифрового контенту та дедалі ширшого використання медіатекстів. Перехід від ручного до автоматизованого пошуку інформації актуалізував потребу в інтелектуальних пошукових технологіях, здатних ефективно опрацьовувати великі обсяги неструктурованих текстових даних. У цій статті викладено теоретичні та практичні засади лінгвістичного індексування, а саме термінологічного, метонімічного та синтаксичного індексування. Дослідження також розглядає лінгвістичну індексацію в контексті ширшого розвитку комп’ютерної лінгвістики, інтелектуального аналізу даних і штучного інтелекту, показуючи, як ці інструменти покращують результати пошуку завдяки семантичному розумінню і контекстуальній обізнаності. Представлено детальний аналіз того, як системи індексування генерують пошукові образи за допомогою ключових слів і дескрипторів, сприяючи чіткості та надійності у виявленні контенту. Незважаючи на значний прогрес в оцифрованому світі, автори підкреслюють, що існуючі інтелектуальні пошукові системи часто не справляються зі спеціалізованим або доменним контентом, де нюанси лінгвістичних особливостей можуть не піддаватися загальним механізмам індексації. Таким чином, у статті наголошується на необхідності постійних інновацій у розробці алгоритмів, стратегій індексування та програмних інструментів, пристосованих до конкретних галузей. У статті зроблено висновок, що лінгвістична індексація слугує фундаментальним механізмом для структурування інформаційної екосистеми, пропонуючи суттєве покращення швидкості, точності та релевантності для користувачів цифрових пошукових середовищ. У світлі постійного розширення цифрового тексту автори підкреслюють необхідність постійних міждисциплінарних досліджень для оптимізації інструментів лінгвістичної обробки та забезпечення їхньої адаптивності до мінливих вимог пошуку інформації та контент-аналізу.