ПЕРЕКЛАД АБРЕВІАТУР В АКТАХ ПРАВА ЄС УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - КАБАНОВА, С. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», 2025)
У статті досліджено функціонування абревіатур в текстах актів права ЄС та методи їх відтворення в офіційних українських перекладах. Актуальність теми зумовлена активними інтеграційними процесами України до ЄС та необхідністю забезпечення якісного перекладу актів права ЄС українською мовою. Окреслено поняття абревіатури, виявлені основні типи скорочень, що зустрічаються в актах права ЄС, а також окреслені ключові тенденції їх відтворення в українських перекладах. На основі корпусу актів права ЄС у сфері культури досліджено основні стратегії перекладу абревіатур та створення відповідних українських скорочень. Виявлено перекладацькі підходи до абревіатур у документах різних інституцій ЄС та запропоновано шляхи стандартизації перекладу абревіатур для забезпечення термінологічної узгодженості. Наукова новизна роботи полягає у тому, що вперше проведено комплексне дослідження перекладу абревіатур актів права ЄС у сфері культури українською мовою. Простежено відмінні методи перекладу абревіатур acquis ЄС, окреслено найбільш поширені помилки у перекладі абревіатур та розглянуто шляхи вирішення викликів перекладу абревіатур актів права ЄС українською мовою, зокрема, необхідність запровадження термінологічної бази даних, стандартизацію підходів до перекладу, створення двомовного корпусу, залучення механізмів контролю. Практична частина статті містить аналіз конкретних прикладів перекладу абревіатур на основі корпусу актів права ЄС у сфері культури (двох регламентів та директиви) та їхніх офіційних перекладів українською мовою. Загальний обсяг корпусу – 30550 слів, вибірка проаналізованих абревіатур складає 341. Результати проведеного дослідження мають практичне значення для перекладачів, юристів та фахівців з євроінтеграції.