СОЦІАЛЬНІ НАВИЧКИ УЧНІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЯК ПРЕДМЕТ ПЕДАГОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - ГОНЧАРОВА, О. К. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті розглянуто поняття «соціальні навички» як предмет педагогічного дослідження. Виявлено сутнісний зв’язок між поняттями «навички», «життєві навички» та «соціальні навички», виділено соціальні навички як складне за своєю природою явище. На основі аналізу педагогічних і психологічних праць, довідкової літератури, зіставлення визначень чільних понять наукової розвідки уточнено поняття: навички – як дії, складники яких стають автоматичними в процесі формування; соціальні навички – як особливі навички, комплекс життєвих навичок особистості, що включає відповідні здатності людини. Визначено та охарактеризовано комплексні соціальні навички учнів початкової школи (самосвідомість, керування собою і здатність до рефлексії, соціальні уявлення, комунікаційні навички, відповідальність у прийнятті рішень) та їх вияви. Наведено приклад комплексної комунікаційної навички учнів початкової школи в сукупності її складників (навички комунікації з однолітками, навички комунікації під час освітнього процесу, навички комунікації з дорослими, соціальні уявлення) та описано критерії їх вияву. Наголошено на можливості й необхідності навчання соціальних навичок учнів та їх практикуванні, що включає навчання певним поведінковим моделям та того, коли, які та як їх використовувати; на важливості підготовленості дитини до життя в суспільстві, ефективної участі в різних видах діяльності вже на початковому рівні освіти, що обумовлює її подальший життєвий успіх. Окреслено проблему формування в учнів початкової школи комплексних соціальних навичок та окреслено напрямки подальших наукових розвідок щодо основних шляхів її розв’язання.