ДИДАКТИЧНІ ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ МЕДИЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - ДАВИДОВА Z. V. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У статті проаналізовано дидактичні принципи формування інформаційної компетентності іноземних студентів медичних спеціальностей. Представлено визначення поняття «дидактичні принципи». Визначено та обґрунтовано загальні та спеціальні педагогічні принципи. Представлено теоретичне обґрунтування на основі огляду наукових досліджень за темою. Проаналізовано декілько систем дидактичних принципів формування інформаційно-комунікаційної та інформаційної компетентності. Визначено, що формування інформаційної компетентності іноземних здобувачів медичної освіти має реалізовуватися на основі врахування двох груп принципів: провідних загальнодидактичних та специфічних. Так, до першої групи були віднесені такі принципи: системності й систематичності (полягає в організації подачі навчального матеріалу в певному порядку, тобто логічне пов’язання кожного нового елементу його змісту з попереднім та наступним елементом, а також забезпечення системності засвоєння навчального матеріалу здобувачами за допомогою здійснення планомірних дій усіх учасників освітнього процесу); усвідомленості (зумовлює ґрунтовне засвоєння студентами знань на основі усвідомлення їх тісного зв’язку з практичною діяльністю, забезпечення інтеграції набутих в освітньому процесі знань, умінь, навичок для успішного виконання завдань у квазіпрофесній та професійній діяльності); науковості (вказує на наявність зако- номірного зв’язку між науковою інформацією та навчальним матеріалом з різних дисциплін, а також передбачає розкриття об’єктивності наукових фактів, понять, законів, теорій, висвітлення сучасних досягнень і перспектив розвитку різних наукових галузей, зокрема медичної); індивідуалізації й диференціації навчання (забезпечує врахування індивідуальних особливостей та навчальних можливостей кожного іноземного студента-медика). Cпецифічними принципами формування інформаційної компетентності іноземних здобувачів-медиків в межах реалізації розробленої дидактичної системи є такі: професійної спрямованості (вимагає, щоб процес формування зазначеної компетентності здобувачів був тісно пов’язаний з їхнім професійним становленням); урахування ментально-культурних особливостей іноземних студентів (передбачає врахування їхніх соціокультурних особливостей: культурних, етнічних, релігійних, мовних, а також культурних традицій, звичаїв, суспільних ціннісних орієнтацій, що дозволяє нівелювати комунікативні бар’єри, які виникають у здобувачів в освітньому середовищі, а також попередити конфліктні ситуації між представниками різних країн і носіями різних культур); активності й інтерактивності (спонукає студентів до активної участі в навчальному процесі через організацію викладачем інтерактивного освітнього середовища, зокрема через широке використання активних та інтерактивних методів, засобів навчання, що сприятиме кращому сприйняттю та засвоєнню здобувачами навчального матеріалу, формуванню в них позитивного ставлення до навчальних дисциплін і до інформації, що опрацьовується суб’єктами навчання під час їх вивчення); актуалізації суб’єктивної позиції здобувачів під час роботи з інформацією (спря- мований на відбір комплексу методів, форм, засобів навчання, який забезпечує перетворення майбутнього фахівця в автономного суб’єкта інформаційної діяльності).