КОМФОРТНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ УЧНІВ ДО ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - БОНДАРЕНКО, Д. Р. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
У статті було розкрито питання забезпечення освітнього середовища закладу загальної середньої освіти як умови формування готовності учнів до інноваційної діяльності. Серед визначених нами завдань, першочерговим було узагальнити деякі питання освітнього середовища закладу загальної середньої освіти та показати результати практичної діяльності із забезпечення комфортного освітнього середовища на прикладі Харківської гімназії № 12 Харківської міської ради Харківської області. Методологічною базою дослідження визначали сукупність теоретичних методів (аналіз, синтез, порівняння, узагальнення), емпіричних методів (спостереження за діями учасників освітнього процесу, опитування) та методи математичної статистики, які використовувалися для аналізу отриманих даних. З’ясовано, що забезпечити комфортне освітнє середовище можна дотримуючись певних вимог та у відповідності із сукупністю критеріїв. Детальне дослідження та аналіз праць зарубіжних та вітчизняних науковців дав можливість узагальнити та доповнити сутність та змість базових понять дослідження. Також, аналіз показав важливість даного витання в контексті впровадження та реалізації нових Державних стандартів у галузі освіти. Доведено, що при дотриманні концептуальних змін у системі загальної середньої освіти (педагогіки партнерства, стимулювання до інноваційної діяльності усіх учасників освітнього процесу, визначення справедливих критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів у відповідності до нових стандартів, забезпечення автономії школи та вчителя, академічної та педагогічної свободи, дотримання правил академічної доброчесності, справедливе фінансування закладу загальної середньої освіти) позитивно впливає на рівень освіти та результати навчальних досягнень здобувачів. Результатом дотримання основоположних ідей Нової української школи за умови комфортного освітнього середовища дає можливість реалізувати модель випускника НУШ (особистість, інноватор, патріот). Визначено, що за результатами самоаналізу освітнє середовище Харківської гімназії №12 Харківської міської ради Харківської області відповідає за всіма його показниками та критеріями достатньому рівню згідно з вимогами інституційного аудиту.