ПРОБЛЕМА ВИКЛАДАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ У НЕМОВНИХ ВНЗ І СПОСОБИ ЇЇ РІШЕННЯ - ШМЕЛЬКОВА, Г. М.; УБЕЙВОЛК, О. О.; ЮДІНА, О. В.; В’ЯЗОВА, Р. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
У статті головна мета навчання іноземних мов розглядається як формування, вдосконалення та розвиток особистості, здатної досягти необхідного рівня комунікативної компетентності. Навчання також спрямоване на розвиток пізнавальної самостійності майбутніх спеціалістів на основі формування мовних і професійних орієнтацій у процесі роботи з літературою за обраною спеціальністю. Зазначалося, що в нелінгвістичних ВНЗ іноземна мова займає дещо окреме місце в системі інших навчальних курсів, оскільки при її вивченні багато студентів іноді стикаються з новим для них мовним і мовленнєвим матеріалом. Навчання іншомовного спілкування в нелінгвістичному університеті пов’язане з низкою обмежень, серед яких несприятливі частотно-часові характеристики занять і те, що спілкування має переважно навчальний характер. За відсутності потреби спілкуватися цільовою мовою, при оволодінні мовою поза мовним середовищем «спілкування» зводиться до розуміння і відтворення деяких типових, ситуативно зумовлених мовних кліше. На жаль, в нелінгвістичному вузі іноді вивчення іноземної мови розглядається як накопичення певної суми знань і формування навичок, тобто відсутнє уявлення про мову як про складну багаторівневу систему, що постійно розвивається. Але труднощі викладання іноземної мови в нелінгвістичних ВНЗ пов’язані зі специфікою її як предмета, складного для вивчення в університетських умовах. Вивчення іноземної мови вимагає величезних зусиль та енергії, а також щоденної, систематичної, мотивованої праці. Тому лише особиста зацікавленість в оволодінні іноземною мовою може ефективно сприяти формуванню мотивації до цього предмету. Викладання іноземної мови в нелінгвістичному ВНЗ може бути успішним, якщо протягом усього навчального процесу послідовно проводитися так званий орієнтований відбір текстового матеріалу з урахуванням професійної спрямованості студентів. Таким чином активізується комунікативна та пізнавальна діяльність учнів, пробуджується інтерес до предмета та стимулюється потреба учнів самостійно шукати нові слова, вирази, користуватися джерелами інформації.