СОЦІАЛЬНА МОБІЛЬНІСТЬ УЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ - ГАЛЮКА, О. С.; СОБЧУК, А. А. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2022)
У статті висвітлено особливості формування соціальної мобільності вчителів в умовах інклюзивного освітнього простору початкової школи. Теоретично обґрунтовано здатність педагога до гнучкого переміщення між двома середовищами: загальноосвітнім та інклюзивним. Здійснено детальний аналіз базових нормативних документів впровадження інклюзивної освіти, зокрема Саламанської декларації та законодавчої бази України з питань включення дітей з особливими освітніми потребами в загальноосвітній простір. З’ясовано зміст поняття «інклюзивна освіта», означено специфічні принципи навчання, виховання й розвитку дітей з ООП в інклюзивному середовищі. Зазначено, що Саламанська декларація – базовий конституційний документ, який регламентує права осіб з особливими освітніми потребами на навчання. На основі теоретичного аналізу дефініції «соціальна мобільність» авторами сформульовано визначення поняття «соціальна мобільність вчителя початкової школи». Окреслено зміст обов’язків і завдань вчителя початкової школи та асистента вчителя в інклюзивному класі. Дослідницями з’ясовано умови формування соціальної мобільності крізь призму функціонування вчителя в інклюзивному середовищі початкової школи. Виокремлено та охарактеризовано особливості формування соціальної мобільності вчителя початкової школи в умовах інклюзії, серед яких – зміна психології особистісного ставлення до роботи в інклюзивному середовищі, прийняття та усвідомлення освітньої парадигми інклюзивного навчання, впровадження нових способів організації освітнього процесу, опановування сучасних інноваційних методів навчання учнів початкової школи в інклюзивному класі.