ІГРОВИЙ ПРОСТІР ДИТИНИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ: МІСЦЕ І РОЛЬ ДОРОСЛОГО - ЗАМЕЛЮК, М. І. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2021)
У статті проаналізовано ігровий простір дитини дошкільного віку. Визначені психологічні особливості роз- витку гри у дошкільному дитинстві. Використовуючи методи аналізу, узагальнення та систематизації інформації стосовно ігрового простору дитини, аналізується складова розвитку (соціальна, емоційна, когнітивна, фізична та рухова) дошкільника та позначаються її основні види, форми та функції. Окреслено першочергові завдання, що мають вирішити вихователі для створення сприятливого ігрового середовища для дітей. Уточнено, що облашту- вання групової кімнати та її вигляд є важливими, оскільки вони впливають на поведінку дошкільника. Охарак- теризовано створення ігрового середовища в ЗДО та сім’ї. У статті висвітлено актуальність проблеми організації ігрової діяльності в освітньому процесі сучасного закладу дошкільної освіти Стаття обґрунтовує важливість ігро- вого простору дитини. Розглядається розвиваюче значення гри та причини її редукції в дошкільній освіті. Серед переваг гри як діяльності виділяються самостійність, емоційна залученість і спонтанність дій дитини. Особлива увага приділяється дорослому (батьки, вихователь) та його місце й роль у цій діяльності. Обґрунтовані резуль- тати дослідження щодо ігрового простору (як у приміщенні, так і на відкритому повітрі) де потребують діти дошкільного віку. Серед сприятливих місць, в яких можуть знаходитися діти визначено локації, визначальними чинниками яких виступають: безпека, довіра, відкритість, розуміння дорослого щодо дитячого світосприйняття; прояв дитиною емоцій та почуттів під час гри; самостійність. Наголошено, що особливістю створення ігрового середовища є свобода дітей обирати власну діяльність, що, в свою чергу, розвиває складність їхньої гри, а також заохочує постійно гратися.