ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНА КУЛЬТУРА В КОНТЕКСТІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - ДАЮК, Ж. Ю.; ЦЮЛЮПА, Н. Л.; ЗАХОДЯКІН, О. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2023)
В статті розглядається проблема вдосконалення професійної підготовки майбутніх фахівців музичного мистецтва, особлива роль в якій приділяється розвитку професійно-педагогічної культури. Розкриваються та зіставляються поняття педагогічна культура та професійна культура. Вивчено структуру професійно-педагогічної культури. Професійна культура фахівця музичного мистецтва представлена як багатогранне поняття, своєрідність якого обумовлює набір професійних якостей, які гармонійно інтегрують психолого-педагогічну та специфічну музичну підготовленість до майбутньої професії. Описано напрями підготовки майбутнього фахівця музичного мистецтва. В результаті доведено, що основою розвитку професійної підготовки майбутніх фахівців музичного мистецтва є формування естетичного досвіду, створення особливого творчого середовища та творчо-емоційного режиму роботи, розвиток співтворчості педагога-музиканта і студентів. Зроблені висновки про необхідність продовження досліджень у площині з’ясування теоретико-методологічних основ розвитку професійної-педагогічної культури майбутніх фахівців музичного мистецтва в процесі фортепіанної підготовки. Доведено, що професійна культура є особистісною характеристикою педагога, що вміщує: сукупність професійних знань, умінь, навичок і досвід їх реалізації в професійній діяльності; здатність до творчого мислення та постійного самовдосконалення; професійно значущі якості. Саме від рівня сформованості професійної культури особистості як фахівця, її здатності до розвитку і вдосконалення своїх творчих можливостей у розв’язанні нестандартних завдань залежить якість виконання професійних обов’язків.