АКАДЕМІЧНА ТА ПРОФЕСІЙНА ПІДТРИМКА ЗДОБУВАЧІВ СТУПЕНЯ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ У КОНТЕКСТІ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ДОКТОРСЬКОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙНИ - ФАСТ, O. L. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2024)
Академічне залучення та підтримка вразливих категорій учасників освітнього процесу є ключовим питанням освітньої політики у ЄС та в усьому світі. У цьому контексті дослідження зосереджено на пошуку відповідних рішень щодо прогалин у зміцненні спроможності докторської освіти на інституційному та національному рівнях в Україні, насамперед через недооцінювання її суспільних вимірів, а також на синхронізації українських практик з європейською політикою та стандартами. Важливо здійснити наукові та прикладні рефлексії корисних ініціатив у зарубіжних країнах щодо інтеграції цінностей стійкості та сталості в академічний, дослідницький супровід молодих науковців, покращити їх залученість через розвиток інклюзивної та привітної культури в академічному середовищі, яка заохочує повагу, підтримку та наставництво. У контексті євроінтеграційних стратегій реформування української системи підготовки докторів філософії авторами розроблено зміст вибіркових освітніх курсів, що, передбачається, сприятиме міжгалузевому діалогу в рамках адженди сталої, згуртованої та мирної Європи. Це забезпечить важливий контекст для просування нового типу академічної культури в українському академічному середовищі – культури соціальної відповідальності університету, яка надає пріоритет людським цінностям і враховує реальні потреби молодих дослідників, забезпечує їх академічну та соціальну підтримку у кризових обставинах професійного та особистого життя. Все більш гостро постають питання соціальної підтримки вразливих категорій здобувачів освіти докторського рівня – біженців, внутрішньо-переміщених осіб, студентів, що залишилися на територіях, близьких до зони бойових дій, докторантів у кризових життєвих ситуаціях та інші категорій.