ОЛІМПІЙСЬКА ОСВІТА: СУЧАСНИЙ ОЛІМПІЙСЬКИЙ РУХ І СИМВОЛІКА ЯК МІЖНАРОДНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ФЕНОМЕН - ІЩУК, О. А.; ІВАНЮК, О. А.; РОМАНЮК, В. П.; МИТЧИК, О. П. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
У статті розглядається олімпійська освіта як важливий компонент формування моральних і фізичних ціннос- тей молоді. Аналізується сучасний олімпійський рух, його значення у розвитку міжнародного співробітництва та популяризації здорового способу життя. Особлива увага приділяється символіці Олімпійських ігор, як відо- браженню ідеалів миру, єдності та рівності. Олімпійський рух авторами розглядається як соціальний феномен, що впливає на глобальні процеси, об’єднуючи нації та сприяючи культурному обміну.У статті висвітлено всі аспекти олімпійської символіки, які використовує Міжнародний олімпійський комітет для популяризації олімпійських ідеалів в усьому світі. Авторами обґрунтовано, чому саме дані визначення засто- совуються в процесі олімпійської освіти, яка повною мірою відповідає вимогам суспільства й робить значний внесок у розвиток сучасної цивілізації.Охарактеризовано важливу роль олімпійської освіти: її сучасний олімпійський рух і символіку, як міжнарод- ний соціальний феномен. У статті розглянуто поширення знань про Олімпійські ігри, олімпійський рух та Олім- пізм, які почали розвиватись у світі в середині 70-х років XX ст. Для поширення знань про олімпійський рух й Олімпізм, за рекомендацією Міжнародної олімпійської академії, національні олімпійські академії здійснюють велику роботу з організації олімпійської освіти. Встановлено, що реалізація основних принципів і закономірностей функціонування олімпійського руху, викла- дених в Олімпійській хартії, проводиться через Національні олімпійські комітети. До системи установ, через які здійснюється виконання основних завдань Національних олімпійських комітетів, входять національні та регіо- нальні олімпійські академії в Україні. Розкрито, що сучасний олімпійський рух і його символіка виступають важливими інструментами для форму- вання громадянської свідомості, розвитку культурних зв'язків і зміцнення миру в світі.