ЛОГІСТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ЗНАЧЕННЯ, СТРАТЕГІЯ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ - КАШУБА, А. А.; КОВАЛЬСЬКИЙ, В. В.; ЧАЛІЙ, Л. В. (АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ПЕДАГОГІКА», 2025)
Організація спортивних змагань є складним процесом, що потребує ретельного планування та координації.Одним із ключових аспектів успішного проведення заходу є логістика, що забезпечує ефективне управління ресурсами, персоналом та потоками учасників і глядачів. Статтю присвячено дослідженню впливу логістичного забезпечення на організацію та проведення спортивних змагань. У статті проаналізовані основні етапи організації та проведення змагань: підготовчий, організаційний, проведення змагань, завершальний. Узагальнено сутність поняття «логістика». Охарактеризовані основні стратегічні види логістичного забезпечення під час організації та проведення спортивних змагань, а саме: транспортна, матеріально-технічна логістика, логістика безпеки та медичного забезпечення, інформаційна логістика, логістика харчування та проживання, фінансова та екологічна логістика. Відмічена важливість проведення оцінки та аналізу впливу логістичних процесів внаслідок збору відгуків від учасників змагань та персоналу. Наведені приклади роботи офіційних партнерів у сфері логістичних рішень CEVA Logistics та CMA CGM під час організації та проведення Олімпійських та Параолімпійських ігор у Парижі 2024 року. Проаналізовано теоретико-методичні аспекти підготовки тренерів у закладах вищої освіти. Підкреслено важливість знань з логістики у професійній тренерській діяльності. Визначено основні аспекти значення логістики у роботі тренера, що включають: організацію навчально-тренувального процесу; матеріально-технічне забезпечення; логістику поїздок та проведення змагань; комунікацію та координацію; використання сучасних цифрових технологій для моніторингу й управління спортивною діяльністю. Відзначено, що грамотне застосування логістичного підходу під час організації спортивних змагань дозволяє оптимізувати витрати, підвищити ефективність використання ресурсів та створити умови для всіх учасників. А використання сучасних технологій, таких як цифрові системи управління, допомагає зробити змагання більш організованими, безпечними та успішними.